Press "Enter" to skip to content

Aktiviteter

Under 2022 har vi hittills haft följande aktiviteter:

Onsdagen den 9 november – Varvshistoriska Föreningen
Varvshistoriska Föreningen i Göteborg är en ideell förening som tagit till sin uppgift att bevara minnet av storvarvsepoken i Göteborg. Föreningen beskriver att dess mål är

  • Att ett Varvs- och Industri-historiskt Center skapas i Göteborg
  • Att slå vakt om de samlingar av varvsminnen som finns i arkiv och förråd
  • Att fortsätta dokumentera varvens och de anställdas historia
  • Att sprida kunskap om varvens historia och deras betydelse för Göteborgs utveckling

Föreningens lokaler finns på området där Götaverken en gång var beläget. Kjell Ring från föreningens styrelse berättade om dess verksamhet och höll ett väldigt intressant föredrag, med många bilder, om varvens historia och utveckling. Detta var mycket uppskattat vilket belönades med en stor applåd. Besöket avslutades med fika och en titt på föreningens utställning där bl a modeller av hur varven såg ut fram till sextiotalet fanns att beskåda.

Tisdagen den 11 oktober – Besök på RISE i Mölndal
Rise är ett forskningsinstitut som arbetar i gränslandet mellan företag och akademi.
Vi  fick först en kort introduktion om verksamheten och bakgrund till att IVF numera är en del av RISE. Vi tittade på additativ tillverkning i stort format, där man arbetar med plast.  Intressant var att se hur man här bygger kajaker i återvunnet plastmaterial. 
Att från metallpulver med laseruppvärmning  göra tredimensionella strukturer är en teknik som RISE bedriver forskning inom. Vi fick en ingående beskrivning av fördelar och svårigheter med tekniken.
Ett nytt forskningsprojekt där flera robotar samverkar i cell för att framställa en avancerad produkt var en intressant utveckling av produktionstekniken som beskrevs ingående.
Vi fick också veta att limning är en teknik i framväxande inom bilindustrin.
Besöket avslutades med fika och diskussion.

Torsdagen den 22 september – Besök på Konstnärernas KollektivVerkstad (KKV)
KKV huserar i det gamla sockerbruket vid Klippan. Göteborgskonstnären Graham Stacy (som numera är pensionerad från sin tjänst på Arkitektur, Chalmers) guidade oss runt i huset. Här finns verkstäder för en mängd aktiviteter bl a textiltryck, väv, grafik, emalj, glas, snickeri samt metallverkstad med gjutning. Graham, som varit med i verksamheten sedan starten på 70-talet, gav oss en bra beskrivning av KKV´s utveckling och läget idag. Dessutom hade Graham i förväg kontaktat flera konstnärer som var på plats och arbetade med sina projekt. De förklarade vad de höll på med och det gavs plats för frågor . Som helhet ett mycket uppskattat besök.

Tisdagen den 31 maj – Konstvandring på campus Johanneberg
Seniorföreningen gick en rundvandring på Chalmersområdet (Johanneberg) för att titta på ett urval av alla konstnärliga utsmyckningar som finns på campus. Vandringen skedde under ledning av Göteborgskonstnären Graham Stacy, som numera är pensionerad, men som tidigare haft en tjänst på Arkitektur på Chalmers. Förutom att kommentera de aktuella konstverken gav Graham sin syn på skulptur i allmänhet och även i ett historiskt perspektiv. Som avslutning erbjöd sig Graham att leda en rundvandring i KKV (Konstnärernas KollektivVerkstad) vilket uppskattades av Seniorföreningen och vi återkommer angående detta till hösten.

Onsdagen den 27 april – Årsmöte

Fredagen den 8 april – Besök i Papyrus-villan i Mölndal
Fredagen den 8 april samlades 14 seniorer för att besöka Papyrus-villan i Mölndal. Vi fick en beskrivning av Otto Francke som lät bygga villan och hans industriella gärning samt en vandring i representationsdelen av huset. Villan är idag skandinaviskt kontor för Forever. Guiden beskrev också företaget och dess Aloe Vera produkter.

Onsdagen den 2 mars – Bedrägerier mot äldre
Onsdagen den 2 mars 2022 samlades 30 chalmersseniorer för att få höra om bedrägerier mot äldre och lära sig hur man kan undvika att bli lurad. Polisen Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst gav innehållsrik och intressant information. Han har jobbat många år inom området och gav bl a olika exempel på hur bedragarna kan gå till. Han tog upp brottsstatistik, bedrägerier genom social manipulation, romansbedrägerier, investeringsbedrägerier, annonsbedrägerier samt falska mail och sms. Det finns ytterligare brottskategorier totalt sett, men dessa lämnades därhän.

Bedragarna blir skickligare och skickligare i sina sätt att agera mot brottsoffren. Många blev säkert utsatta för typ ”nigeriabrev”, fysiska brev, när det begav sig. Detta benämns som Fishing. Men så småningom lärde vi oss/förstod att detta var bluff och båg. Vad hände då? Jo, då kom Vishing och fysisk Vishing – voice fishing. Någon ringer upp och utger sig från att komma från en bank eller en myndighet t ex polisen. Bedragaren har en massa uppgifter om dig och låter mycket trovärdig. Ber dig t ex gå in på ”bankens” hemsida och fylla i uppgifter. Sidan ser vid första anblicken ut som den brukar. Men… Beroende på hur du svarar, kan uppringaren byta kurs för att försöka nå fram till sitt mål – d v s att få dig att lämna ut BankID eller kod till bankdosa eller dyl. Syftet är ju att komma åt dina pengar. Bedragarna är oerhört skickliga på att manipulera under samtalets gång.

Råd från polisen: Lämna aldrig ut BankID eller koder till uppringare!!! 
En annan sak är om du själv kontaktar din bank eller t ex 1177 och man begär att du ska identifiera dig med BankID. Då ska du göra det.

En bedragare kan t ex börja med att ditt konto/bankkort har blivit kapat och jag kan hjälpa dig. Beroende på hur samtalet fortlöper, kan uppringaren säga att jag har en kollega som kan komma till dig och hämta ditt kort så vi kan spärra det. Strax därefter ringer det på dörren och personen efterfrågar bankkortet. Erbjuder sig också att ta med sig alla smycken och andra värdesaker i en påse att lägga i ett bankfack. Detta är fysisk Vishing och gå inte på detta!!! En bank eller myndighet jobbar inte på detta sätt. Genom Vishing/fysisk Vishing blev brottsvinsten all time high i december 2021 – 50 miljoner kronor. Pengar som är våra och som vi själva behöver. 

Smishing är ett annat begrepp och det är när man får sms med någon sorts budskap. Detta riktar sig främst till mindre företag, men också till privatpersoner – t ex ditt paket väntar på dig…betala… Detta är ytterligare en väg in för bedragare.

Begreppet Spoofing är att systemet som visar vem som ringer kan manipuleras. Det kan stå ett helt annat telefonnummer till någon som om man kollar upp det via t ex Eniro, verkar vara helt i sin ordning. Men…

Romansbedrägerier har ökat med 30% från 2020-2021. Genomsnittet per drabbad målsägare som blivit av med pengar är 250-300.000kr. Är man ensam, kan det vara mysigt att få en relation med någon via nätet, men börjar det handla om pengar – avsluta relationen och skicka definitivt inga pengar!

Investeringsbedrägerier – här är ofta kryptovalutor involverade. Den största är Bitcoin. 
Råd från polisen: Ta reda på fakta, var källkritisk, kontrollera med Finansinspektionen om företaget existerar, om det finns det på en varningslista? Acceptera aldrig att låta någon fjärrstyra. 

Falska mail och sms – kan t ex komma från ”Skatteverket” – du har återbäring, ”ICA” presentkort på 5000kr, ”Post Nord” paket att hämta ut… Vad det än handlar om är det BankID eller dylikt man vill åt. Lämna inte ut!!!

Kontentan: Lämna aldrig ut dina uppgifter när du blir kontaktad. Och hjälp dina äldre vänner och släktingar med detta. T ex en kom-ihåg-lapp vid telefonen. Öppna inte dörren för okända osv. 

Här kan du se vilka aktiviteter vi haft under tidigare år