Press "Enter" to skip to content

Aktiviteter

Under 2023 har vi hittills haft följande aktiviteter:

Torsdagen den 24 augusti – Mobila närsjukvårdsteam – när akuten kommer till dig!
Föreläsare var Maria Taranger, överläkare inom internmedicin och hematologi, samt en av områdescheferna vid Sahlgrenskas Universitetssjukhus, där bl a akuten ingår. Maria har lång erfarenhet inom vården både som direkt behandlande läkare och de senaste 13 åren som chef. 

Många som behöver vård är 75 år och äldre och det är inte alla gånger bäst att transportera sköra personer till akuten. Detta blev särskilt tydligt under Covidpandemin. Under denna kom färre till sjukhusen och fler kunde hjälpas i hemmen tack vare de mobila teamen. 

Att allmänt kunna ge adekvat vård på ett särskilt boende, vård- och omsorgsboende eller i hemmet, framstår i många fall som bättre än ett besök på akuten. För att kunna bedöma en persons läge behövs läkare/sköterska som är knuten till boendet, men när det inte är möjligt kan man från boendet tillkalla ett mobilt närsjukvårdsteam som är bemannat med både läkare och sjuksköterska. Idag finns 10 bilar med närsjukvårdsteam. Du och jag kan inte på eget initiativ tillkalla ett sådant team. Det måste gå genom vårdcentral, primärvård och särskilda boenden m fl.

Vårdplatser är mycket kostsamma och inom vården behöver man fundera på vad som måste göras på sjukhus och vad som kan göras på hemmaplan. Idag finns t ex mobil röntgen som underlättar bedömning av ett eventuellt arm-/ben-och höftbrott. Resa till akuten eller inte? I ett projekt hösten 2021 användes den mobila röntgen på 14 personer med misstänkta brott. 3 togs till sjukhus för operation. Övriga kunde stanna hemma för fortsatt vård där. 

Förändringen är en utmaning, som ofta all förändring är, men en av tankarna med denna är:
”Från pressade vårdgivare till uppskattade rådgivare”

Torsdagen den 25 maj – Utflykt till Vargaslätt
Vi var 37 stycken som åkte med på denna fina utflykt.
Vargaslätt är en privatägd trädgård anlagd av den kände arkitekten Sigfrid Ericson. Vi blev guidade av nuvarande ägare, Göran Johansson. Det fanns mycket växter att beskåda bl a en mängd Rhododendron. Ett mycket spännande besök. Läs mer om Vargaslätt.

Tisdagen den 9 maj – Maria Sundin föreläser om webb-teleskopet
Maria Sundin, universitetslektor vi Göteborgs universitet, föreläser om allt det nya som går att upptäcka med det nya teleskopet. En intressant och tankeväckande utflykt i universum.

Onsdagen den 12 april – Årsmöte och jubileumsfestligheter
Den 12 april har seniorföreningen årsmöte. Med anledning av att vi firar 25 års jubileum är vi i Chalmersska huset. Det serveras bubbel till pianomusik och ordföranden berättar om tillblivelsen av seniorföreningen. Årsmötesförhandlingarna avverkas raskt och vi åtnjuter sedan en god lunch. Deltagandet är rekordstort (64 personer inräknat respektive).

Måndagen den 13 mars – Besök av Gudrun Nyberg
Gudrun Nyberg är eldsjälen bakom bokserien ”Hundra år I Göteborg”. Serien omfattar 10 böcker. Vi var 39 seniorer som lyssnade.

Vi fick berättelse från ”Små industrier”. I boken beskrivs deras tillkomst, utveckling och arbetarnas villkor. Vi fick berättelse från ”Små industrier”. I boken beskrivs deras tillkomst, utveckling och arbetarnas villkor,

Gudrun Nyberg berättar om tio mindre företag i Göteborg. Deras tillkomst, utveckling och arbetarnas villkor. Vi fick bland annat veta mer om Pellerins margarin, Levins musikinstrument och Rosengrens kassaskåpsfabrik.

Måndagen den 20 februari – Besök av Adam Cwejman, politisk redaktör på GP
Vi var 39 seniorer som lyssnade till Adam Cwejmans föredrag om:

2021 avslutades västvärldens smekmånad. Den som varade från 1991. Trettio år av ekonomisk, politisk och ideologisk dominans. Den eran är nu över. Men vad innebär det? Hur förändras världen? Hur ser framtidens politiska karta ut?

Efter föredraget fick vi möjlighet att ställa frågor om både det ena och andra. Många frågeställningar berördes. Ett mycket intressant och givande föredrag.

Här kan du se vilka aktiviteter vi haft under tidigare år